Nieuws

Januari 2018

Het geheim van een dorp vol kwetsbare kinderen.

Dit jeugdzorg dorp is zoals iedereen de zorg graag zou zien.

Er zit weleens een kind op een dak in dit dorp. Dat heb je dan, het geeft geen stress. Dit is gewoon een dorp. Je kunt er binnenrijden, er is geen slagboom, er staan geen waarschuwingsborden voor wilde kinderen. Hooguit maakt het schoolplein lawaai, maar welk schoolplein doet dat niet.

Dit dorp heeft honderdveertig huizen en honderdtwintig uit huis geplaatste kinderen. Het bestaat een eeuw. Het is een jeugdzorgdorp, maar dat moet je weten. De kinderen wonen tussen mensen die gewoon hun levens leven. Beschadigde kinderen die zigzagroutes maakten door het zorglandschap, kinderen uit Multi probleemgezinnen, kinderen met gedragsproblemen, kinderen afkomstig uit een wereld van misbruik, onmacht of verslaving. 

Lees meer »
April 2017

Extra vaste banen voor 2.000 jongeren in metaalsector

Tweeduizend jongeren krijgen binnen twee jaar een vaste baan in de metaal en techniek. FNV heeft met de metaalwerkgevers een zogenoemde generatiepact gesloten.

Dat maakt de vakbond vrijdag bekend. De afspraken zorgen ervoor dat ouderen de gelegenheid krijgen minder te gaan werken en gezond hun pensioen te halen, terwijl jongeren in de vrijgekomen uren gaan werken.

Volgens FNV-bestuurder Jacqie van Stigt is de metaalsector daarbij gebaat: "Ouderen kunnen zo langer doorwerken, en jongeren krijgen een echte toekomst in de metaalsector." 

Aantrekkelijker

"De sector is daarmee aantrekkelijker geworden voor nieuwe talenten die hun technische beroep in de metaalsector willen uitoefenen. Bovendien hebben ze uitzicht op een vaste baan."

Ook bestuurder Albert Meeuwissen van De Unie benadrukt het belang van de gemaakte afspraken: "Met de goede afspraken op gebied van loon blijft de metaal en techniek aantrekkelijk om in te werken."

FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben met de werkgevers een loonsverhoging van 4,16 procent afgesproken. Daarnaast worden de jeugdschalen voor 22-jarigen afgeschaft. Zij worden dan betaald op basis van hun functie en ervaring en niet op basis van hun leeftijd.

Opleidingsvouchers

Verder heeft CNV Vakmensen afspraken gemaakt over opleidingsvouchers. Werknemers krijgen daarbij zeggenschap over de besteding van een bedrag voor het volgen van een opleiding.

"Zo kan er nu een leergang sociale innovatie en verbetering digitale vaardigheden worden opgezet, om meer richting te geven aan nieuwe ontwikkelingen binnen de sector", zegt bestuurder Marco Hietkamp van CNV Vakmensen.

De cao Metaal & Techniek loopt van 1 mei tot 1 juni 2019. De cao zal pas van kracht worden als de vakbondsleden ermee hebben ingestemd.

Lees meer »